niedziela, 14 października 2012

Ślimak i dynia

 Dzisiejszy dzień minął mi pod znakiem zadań kuchennych :) Poza ugotowaniem obiadu wymyśliłam sobie upieczeniem do kawy ślimaków z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami.
„ŚLIMAKI” Z SEREM I RODZYNKAMI
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego mielonego
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajo
Przygotowanie:
Ser wymieszaj z połową cukru, cukrem waniliowym i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń w rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.


 Zabrałam się też w końcu za wydrążenie dyni, która stała na balkonie już jakieś 2 tygodnie :) Udało mi się też ugotowań zupę z dyni na jutrzejszy obiad :) A P. z Emilką zamienili pozostałości w dyniowy lampion, który ozdabia nam balkon ;)


 Zakończył się już konkurs kreatywny "Wesoła jesień" zorganizowany na blogu Kreatywnym okiem, w którym z Emilką brałyśmy udział. Zdobyłyśmy największą liczbę głosów w ankiecie dzięki czemu wygrałyśmy drugą nagrodę :) Bardzo dziękujemy wszystkim osobom, które oddały swoje głosy na nasze jesienne obrazki :)


post signature

28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam więc na kawkę ;) Jeszcze kilka ślimaczków zostało :)

      Usuń
  2. Gratulacje, pyszne te ślimaki, smaka mi narobiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na ślimaki-odgapię jeśli mogę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te ślimaki ale mi smaka narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie ślimaki ostatnio robiłam tylko, że z dżemem:)

    Widzę, że dużo z tej dyni to ty nie wzięłaś skoro taka gruba warstwa miąższu została w lampionie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy z dyni wyszło ponad pół dużego gara :) Tak naprawdę to było moje pierwsze obcowanie z dynią i nie wiedziałam ile mogę wyskrobać miąższu aby udało się jeszcze lampion zrobić ;)

      Usuń
    2. Ja to z dynią doświadczenie mam i robię tak: całe farfolce czyli ta część wiórowata gdzie są pestki jest do wyrzucenia ( poza pestkami oczywiście) a resztę obieram za skórki i kroję w kostkę i zamrażam. Później mam paczki kostek z miąższu dyni na zupkę. W taki sposób jednak lampionu nie zrobisz.
      Ja ze zrobieniem dyni czekam sobie do halloween, robię lampion na 1-2 dni a potem z tego robię zupkę:)

      Usuń
  6. uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tak samo jak córka, też uwielbiam ciasto francuskie, a te Twoje ślimaczki wyglądają przepysznie po prostu:)
    dynia genialna ile musieli mieć radochy przy jej wycinaniu, genialna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mila nie mogła się doczekać robienia lampionu ale gdy P. zaczął wycinać w dyni otwory to była przerażona, że tata jej dynię psuje ;)

      Usuń
  8. Lampion z dyni wyszedł świetny :))
    Ślimaczki wyglądają smakowicie, chociaż ja ostatnio robiłam na bardziej pikantne, bo za słodkościami raczej zbytnio nie przepadam, wolę coś ostrzejszego:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wyglądają te ciasteczka - narobiłaś mi ochoty:))
    Cudny lampion!!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale mi narobiłaś smaka!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. A mnie się ślimaczki nie udały :(
    Robiłam z nutellą zamiast sera i cała mi wypłynęła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm może czekolada za bardzo się upłynnia pod wpływem temperatury? Niestety z deserów z dodatkiem czekolady robiłam tylko kruche ciasteczka wiec raczej nie mam doświadczenia...

      Usuń
  12. Ale narobilas mi ochoty na taka dyniowa wycinanke :)
    Nie pozostaje nam nic innego jak zakup dyni dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super dynia:))
    dziekuje za udzial w konkursie:))

    OdpowiedzUsuń