Uwielbiam cukinię. Będąc jeszcze u rodziców postanowiłam przygotować ją w wersji faszerowanej :) Wykorzystałam w tym celu składniki, które akurat były w lodówce i wyszło całkiem smaczne danie :)
Cukinia faszerowana
Składniki:
3 cukinie średniej wielkości
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
30 dag pieczarek
3 pomidory
20 dag żółtego sera
sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Cukinie obieramy ze skórki (można tego nie robić). Następnie przekrawamy je na pół i łyżką usuwamy miąższ. Wydrążone wnętrze cukinii solimy i odstawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Następnie smażymy ją z dodatkiem mięsa mielonego i przypraw. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z dodatkiem soli. Pomidory oparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki, następnie usuwamy z nich pestki i kroimy w grubszą kostkę. Kroimy na mniejsze kawałki część miąższu z cukinii - około 20-30 dag. Mieszamy ze sobą składniki farszu: mięso z cebulą, pieczarki, pomidory i miąższu z cukinii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinie osuszamy z soku, który puściły w kontakcie z solą. Następnie każdą z połówek wypełniamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Czas uzależniony jest od wielkości cukinii - mniejsze będą piekły się krócej ;) Gotowe cukinie powinny być miękkie ale nie rozpływające się.
najlepsze danie latem bardzo lubię faszerowaną cukinię:)
OdpowiedzUsuńJa lubię jeszcze faszerowaną paprykę :)
Usuńja rowniez je kocham, upycham w nie co mi popadnie z lodowki :)
OdpowiedzUsuńaz mi na Twoje slinka leci:)
Dokładnie - dobry sposób na zrobienie porządków w lodówce ;)
UsuńJa bym nie zjadła, ale wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńNie lubisz cukinii? ;)
Usuńnigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, choć to klasyczny przepis.
OdpowiedzUsuńu nas króluje ona raczej z mięsem mielonym i mozarellą w sosie pomidorowym.
Twój sposób brzmi również apetycznie :)
UsuńMam robić i nigdy nie zrobię :D Ale po takim przepisie nie ma zmiłuj, będzie faszerowana cukinia ;)
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo choć sama jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZatem zachęcam do próby kulinarnej - naprawdę bardzo proste w przygotowaniu :)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDodałam przepis do zeszytu :)