wtorek, 6 listopada 2012

Żywność wysokoprzetworzona - czy wiemy co to jest?

 Wspominałam już kiedyś, że przedszkole do którego chodzi Emilka jest placówką promującą zdrowie. Realizuje ono m.in. projekt "Zdrowy przedszkolak", który ma na celu poprawę jakości odżywiania dzieci przedszkolnych. Dzisiaj byłam w przedszkolu na warsztatach zorganizowanych dla rodziców. Temat tych warsztatów był następujący: Żywność Wysokoprzetworzona – czy wiemy co to jest? Wykład był bardzo ciekawy chociaż ja nie dowiedziałam się zbyt wielu nowych rzeczy. No ale nie spodziewałam się tego skoro skończyłam technologię żywności ;) Odświeżyłam jednak swoją wiedzę a na koniec zobaczyłam jak można w szybki i prosty sposób przygotować zdrowy krem "czekoladowy" oraz kuleczki owsiane. Jest to naprawdę smaczna alternatywa dla słodyczy dostępnych w sklepach. Udało mi się również posmakować napoju imbirowego, który mnie zauroczył swym smakiem. Jak tylko będę na zakupach to kupuję imbir i gotuję ten napój w domu - świetny smak a w dodatku działanie zwiększające odporność organizmu :) A wystarczy w 1 litrze wody ugotować kawałek imbiru (około 3 cm), po lekkim przestudzeniu dodać do smaku miodu i soku z cytryny. Jeżeli smak będzie zbyt mocny to można oczywiście rozcieńczyć napój przegotowaną wodą :)
Na koniec spotkania dostaliśmy ulotkę o zdrowym odżywianiu, w której były zawarte następujące informacje:
Dzieciom potrzebne jest odpowiednio zbilansowane, urozmaicone pożywienie. Posiłki powinny być oparte na produktach naturalnych, wysokiej jakości oraz jak najmniej przetworzonych.
Produkty zbożowe
- używaj produktów zbożowych o niewielkim stopniu przemiału (np. mąkę razową) i wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego,
- używaj wartościowych płatków i kasz takich jak jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa oraz ryż pełny, amarantus, quinoa, owies, żyto,
- zamień słodkie chrupiące płatki zbożowe, które mają dużą zawartość substancji słodzących na owsiankę z bakaliami.
Warzywa i owoce
- warzywa i owoce powinny pojawiać się na talerzu pięć razy dziennie,
- najwięcej witamin i składników mineralnych mają owoce i warzywa pochodzące z rodzimych upraw, które urosły i dojrzały w czasie określonym porami natury.
Przetwory mleczne
- mleko i przetwory mleczne to powszechnie znane źródło wapnia. Jeśli dziecko ma alergię na produkty mleczne to warto je zamienić na doskonałe źródło wapnia w postaci migdałów, sezamu, suszonych owoców np. moreli czy orzechów.
Produkty białkowe
- źródło białka w diecie dziecka to mięso, mleko i przetwory mleczne, ryby, jajka i warzywa strączkowe,
- posiłki mięsne należy opierać na chudszych mięsach, unikając chowu masowego,
- zaleca się spożycie 2-3 porcji ryby tygodniowo, która w porównaniu z mięsem ma więcej składników mineralnych oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, potrzebne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i wzmacniania układu odpornościowego.
Rośliny strączkowe
- rośliny strączkowe: fasole, groch, soczewica, ciecierzyca, soja są bogate w łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany złożone, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne: żelazo, fosfor i wapń.
Tłuszcze roślinne
- tłuszcze nasycone zwierzęce zamień na tłuszcze roślinne wysokiej jakości w postaci olejów. Oliwa z oliwek, oleje lniany i rzepakowy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
- w diecie dziecka powinny być powszechnie stosowane nasiona sezamu, słonecznika, siemienia lnianego , pestki dyni oraz różne orzechy. Charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą m.in. są bogate w składniki mineralne i NNKT.
Napoje
- niezbędna do funkcjonowania organizmu jest woda. W jadłospisach dzieci powinna być uwzględniona odpowiednia ilość napojów w postaci czystej wody, herbat ziołowych, owocowych, naturalnych kompotów, najlepiej ciepłych bez dodatku cukru.
Uwaga
- ogranicz cukier - podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości składników mineralnych i witamin. Nadmierne spożycie cukrów prostych może prowadzić do otyłości.
- biały cukier stosowany do przygotowywania deserów można zamienić na cukier trzcinowy, melasę lub miód albo podawać owoce świeże i suszone.
- ogranicz sól - dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 6 gramów czyli jednej płaskiej łyżeczki od herbaty,
- ogranicz wędliny i sery żółte, które są obciążone znaczną ilością soli,
- zamień kostki rosołowe, wegety, produkty zawierające sól i wzmacniacze smaku na zioła: tymianek, bazylię, oregano, kminek, majeranek, pieprz, czosnek, estragon.


Krem “czekoladowy”
Składniki:
  • Dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki karobu (kakao)
  • 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów, orzechów
  • Prażone płatki migdałowe
Awokado obrać i zmiksować z karobem, miodem, migdałami i orzechami.
Stosować do pieczywa lub do naleśników posypane prażonymi migdałami.

Kuleczki owsiane
Słkadniki:
  • 60 dag miodu
  • 50dag płatków owsianych
  • 7 łyżek karobu (ew. kakao)
Uprażyć płatki w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsypać karob, wlać miód, gotować 1-2 min, następnie zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane. Mieszać tak długo, aż cały miód osiądzie na płatkach. Przełożyć  masę na talerz, poczekać aż ostygnie, po czym formować małe  kuleczki.


 Za miesiąc kolejne warsztaty. Zaplanowany jest temat o zwiększaniu odporności a także o odżywianiu w trakcie choroby. Mam nadzieję, że będzie równie ciekawie jak dzisiaj :)
Zapraszam również na stronę internetową programu Zdrowy przedszkolak, na której jest wiele ciekawych artykułów a także przepisy na zdrowe dania :)


post signature 

20 komentarzy:

  1. Ale fajne te warsztaty taka moja tematyka :D Kostki rosołowej i vegety u mnei już od wielu lat nie uświadczysz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi jakoś ciężko idzie ograniczanie soli i bez względu na to czy stosuję kostkę rosołową czy nie często zupa jest za słona :|

      Usuń
  2. Fajne, musze tego napoju imbirowego posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem czekoladowy - jest strasznie ciekawy :)
    Zapraszam do zabawy:
    Zabawa Liebster Blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę fajnie smakuje i robi się bardzo szybko :) Ciekawe tylko jak moje dzieciaki zareagują na ten smak :)

      Usuń
  4. ależ wspaniałe przepisy podajesz :) muszę je sobie zapisac w moim magicznym zeszyciku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wejde i poczytam napewno:)) przepisy pysznie pisza:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś ja też nie umiem ograniczać soli:/ choć się staram ze względu na małego:)
    A warsztaty fajne i przepisy ciekawie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą solą to bardzo ciężko :| Moja teściowa nie dosala na co narzeka cała rodzina. Ja jednak wolałabym nie dosalać bo na talerzu można sobie zawsze dosolić jak ktoś czuje taką potrzebę. Jak się jednak przesoli to już dużo większy problem...

      Usuń
  7. nie mogę się doczekać o wzmocnieniu odporności u dziecka.
    wegety, kostek rosołowych, sosów w proszku już od dawna nie używam, stosuję dużo ziół, jedynie soli nie potrafię wyeliminować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi niestety zdarza się używać kostek rosołowych :| Też jestem ciekawa spotkania o wzmacnianiu odporności :)

      Usuń
  8. Fajnie że Emilka chodzi do takiego przedszkola. Dzięki temu i ja czegoś się dowiem :-) Czekam z niecierpliwością na notkę o odporności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S. Zapraszam Cię do zabawy. Szczegóły na moim blogu :)

      Usuń
    2. Ja też nie mogę doczekać się warsztatów z wzmacniania odporności :)

      Usuń
  9. Napój imbirowy zapowiada się znakomicie :). Nie mogę się doczekać kiedy go wypróbuję :)
    może masz w głębi swoich notatek poukrywane jeszcze inne takie pyszności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo przepisów jest na stronie internetowej http://www.zdrowyprzedszkolak.org/

      Usuń
  10. Ależ mi zrobiłaś ochotę na ten krem czekoladowy, musi być pyszny;) Ja jako wielki łasuch obok takich rzeczy nigdy nie potrafię przejść obojętnie;p
    Świetna sprawa z tymi warsztatami, sama chętnie bym się na takie wybrała;) Z niecierpliwością czekam na kolejną notkę z warsztatów.

    OdpowiedzUsuń