Wesołych Świąt
Bożego Narodzenia
oraz
Dużo Radości i Uśmiechu
przez
Cały Nowy Rok 2013
życzą
Agnieszka, Paweł, Emilka i Fabian
czyli Detynki :) Jesteśmy już spakowani i gotowi do wyjazdu. Zaraz ruszamy do teściów cieszyć się Świętami spędzanymi z rodzinką :) Przed wyjazdem podzielę się z Wami jeszcze przepisem na paszteciki, które dzisiaj piekłam :)
Paszteciki z grzybami i kapustą
Ciasto:
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
5 dag tłuszczu
1 jajko
sól
Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
1 cebula
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Farsz:
Kapustę
kroimy i gotujemy aby zmiękła (około godzinę). Grzyby kroimy w drobną
kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na
oleju. Dodajemy odcedzone grzyby i kapustę - podsmażamy, doprawiamy
solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy rozczyn - drożdże mieszamy z łyżką mąki i lekko podgrzanym mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy jajko, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy. Maszynką do pierogów wycinamy koła, na środku których kładziemy farsz i sklejamy. Paszteciki układamy na blaszce i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w temp. 200⁰C do zrumienienia.
Wesoluch Swiat dla Waszej Czworki!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt. Pozdrów teściów i Kasię i Adama:)
OdpowiedzUsuńJa też robię takie paszteciki tylko inny kształt mają:)
Buziaki
Ale pycha ;)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt !
Wesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe życzenia i wzajemnie ślę uściski :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Dla Was również wszystkiego dobrego na święta:)
OdpowiedzUsuńNiech te święta będą dla Was szczególne i wyjkątkowe!
OdpowiedzUsuńWesolych, rodzinnych, pełnych magii i zapachów świat wam życze:)
OdpowiedzUsuńAle smakowe paszteciki! Wesołych Agula!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt1 My też u tesciów, kolejny raz z rzędu i jest ok:)
OdpowiedzUsuńA paszteciki jak pierogi! :))fajne.