piątek, 27 września 2013

Kokosowe nuggetsy

 Już jutro imprezka urodzinowa Fabianka. Goście zaproszeni, potrawy wymyślone - trwają prace w kuchni nad ich przygotowaniem ;) Dla dzieci postanowiłam jutro przygotować kokosowe nuggetsy, które jakiś czas temu zrobiłam na obiad i bardzo smakowały Emilce i Fabiankowi - zarówno na ciepło jak i na zimno :)

 Do przygotowania nuggetsów wykorzystałam wiórka kokosowe, które otrzymałam od firmy  VOG AG. Mogę szczerze napisać, że bardzo lubię produkty tej firmy i często korzystałam z nich jeszcze zanim dostałam pakę do testowania. Zapach kokosu po otwarciu paczki rozniósł się po całej kuchni :)


Nuggetsy kokosowe
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 jajka
1 paczka wiórek kokosowych
0,5 szklanki mąki tortowej
przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i posypujemy przyprawą do kurczaka.
Mąkę wsypujemy na talerz, a wiórka kokosowe na kolejny talerz. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy je na jednolitą masę.
Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w wiórkach kokosowych.
Następnie mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Nuggetsy świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 Mam nadzieję, że jutro również będą smakowały małym gościom Fabianka :)
Image and video hosting by TinyPic

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo - mi smakują bardziej niż w tradycyjnej panierce ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego mięska;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:) Na pewno jutro troszkę im podjem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciaki na pewno chętnie się podzielą ;) Zresztą zawsze możesz zjeść przydział Alicji bo ona pewnie jeszcze na takie smakołyki się nie skusi ;)

      Usuń
  4. Ostatnio jadłam z biedronki w normalnej kurczakowej panierce ;) Pyszne były! Będę musiała sama zrobić z wiórkami.

    OdpowiedzUsuń