niedziela, 17 lutego 2013

Gofry

 Przynajmniej raz w tygodniu robię użytek z prezentu jaki ostałam pod choinkę od Mikołaja i robię gofry lub tosty ;) Oto mój prezent:
Niestety sporo czasu zajęło mi znalezienie odpowiedniego przepisu na gofry. Chciałam aby były chrupiące i sztywne a nie gumowate. Udało mi się jednak w końcu znaleźć właściwy przepis :)

Gofry
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Wykonanie:
Żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na gładkie ciasto. Dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać. 


Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlać porcję ciasta, piec na złoty kolor.



Zapraszam na candy:




post signature

14 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś ochoty! Muszę sobie takie cudo sprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wychodzą miękkie czy chrupkie bo ja szukam pzrepisu na chrupkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chrupkie są i nawet jak ostygną to nie robią się miękkie :)

      Usuń
  3. super!!! ależ mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do dzieła ;) Albo zapraszam do nas ;)

      Usuń
  4. No właśnie dobry przepis to podstawa!

    OdpowiedzUsuń
  5. urządzenie mam identyczne i dziś podkradlam przepis :) dobre nawet bardzo tylko ja wolę miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wolę chrupiące ;) Może podeślę Ci poprzednie przepisy bo na tamtych wychodziły mi miękkie gofry ;)

      Usuń