Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam na obiad danie ze strony MniamMniam.pl. Przypis troszkę zmodyfikowałam dodając do niego kurki, których mamy sporo pomrożonych po sezonie grzybowym ;) Danie jest proste i bardzo smaczne ;)
Składniki:
1 duży filet z piersi kurczaka lub 2 małe filety
1 szklanka kurek
2 średnie cebule
1,5 szklanki śmietany 12%
4 czubate łyżeczki musztardy
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy.
Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy tak długo aż cebulka się zeszkli.
Na patelnię dodajemy następnie obgotowane kurki i chwilę smażymy.
Do śmietany dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodaj do zawartości patelni i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu :) Zdejmujemy danie z ognia.
Na koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki i mieszamy.
Sos ten świetnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, ryżem a także kaszą :)
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
1 duży filet z piersi kurczaka lub 2 małe filety
1 szklanka kurek
2 średnie cebule
1,5 szklanki śmietany 12%
4 czubate łyżeczki musztardy
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy.
Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy tak długo aż cebulka się zeszkli.
Na patelnię dodajemy następnie obgotowane kurki i chwilę smażymy.
Do śmietany dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodaj do zawartości patelni i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu :) Zdejmujemy danie z ognia.
Na koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki i mieszamy.
Sos ten świetnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, ryżem a także kaszą :)
Z musztardą nie robiłam. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńzamieniam czasami kurczaka na schab, jest wtedy miękki i nie żuje się jak w tradycyjnym kotlecie.
OdpowiedzUsuńzgapiłam od Ciebie pomysł i robię z grzybami :)
uwielbiam to danie. szybkie, dobre i podzielne.
u nas ostatnio z kasza jęczmienną i zasmażanymi buraczkami był :)
Muszę spróbować w takim razie zastąpić kurczaka schabem :)
Usuńnajpierw smażę cebulę na miękko z olejem i wodą, później dodaję schab i podsmażam, do tego grzyby i jak schab się zezłoci, przykrywam i duszę, żeby zmiękł i dopiero daję sos.
UsuńNo to teraz zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne musiało być z tym sosem!
OdpowiedzUsuńSosik naprawdę rewelacyjny i to zarówno w wersji z kurkami jak i bez nich :)
Usuńświetnie, mniam:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńno to mniam, moze w weeeekend się pokusze :) śmietanki dokupie tylko :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że Wam zasmakuję - u mnie nawet dzieciaki z apetytem wsuwają kurczaka z tego sosu :) Grzybków oczywiście im nie daję ;)
Usuńmam ślinotok
OdpowiedzUsuń:) W takim razie do dzieła ;)
UsuńApetyczny przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń