czwartek, 30 stycznia 2014

Pierś z kurkami w sosie śmietanowo-musztardowym

 Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam na obiad danie ze strony MniamMniam.pl. Przypis troszkę zmodyfikowałam dodając do niego kurki, których mamy sporo pomrożonych po sezonie grzybowym ;) Danie jest proste i bardzo smaczne ;)

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:
1 duży filet z piersi kurczaka lub 2 małe filety
1 szklanka kurek
2 średnie cebule
1,5 szklanki śmietany 12%
4 czubate łyżeczki musztardy
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy.

Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni.

Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy tak długo aż cebulka się zeszkli.

Na patelnię dodajemy następnie obgotowane kurki i chwilę smażymy.

Do śmietany dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodaj do zawartości patelni i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu :) Zdejmujemy danie z ognia.

Na koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki i mieszamy.

Sos ten świetnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, ryżem a także kaszą :)

Smacznego!
Image and video hosting by TinyPic

15 komentarzy:

  1. Z musztardą nie robiłam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. zamieniam czasami kurczaka na schab, jest wtedy miękki i nie żuje się jak w tradycyjnym kotlecie.
    zgapiłam od Ciebie pomysł i robię z grzybami :)
    uwielbiam to danie. szybkie, dobre i podzielne.
    u nas ostatnio z kasza jęczmienną i zasmażanymi buraczkami był :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować w takim razie zastąpić kurczaka schabem :)

      Usuń
    2. najpierw smażę cebulę na miękko z olejem i wodą, później dodaję schab i podsmażam, do tego grzyby i jak schab się zezłoci, przykrywam i duszę, żeby zmiękł i dopiero daję sos.

      Usuń
  3. Przepyszne musiało być z tym sosem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosik naprawdę rewelacyjny i to zarówno w wersji z kurkami jak i bez nich :)

      Usuń
  4. no to mniam, moze w weeeekend się pokusze :) śmietanki dokupie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że Wam zasmakuję - u mnie nawet dzieciaki z apetytem wsuwają kurczaka z tego sosu :) Grzybków oczywiście im nie daję ;)

      Usuń