Uwielbiam zapiekanki - zwłaszcza te z dodatkiem ziemniaków ;) Jedną z moich ulubionych jest zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym. Jest przepyszna ale dość kaloryczna ze względu na dodatek grubej warstwy majonezu. Warto jednak od czasu do czasu się na nią skusić, ponieważ jest naprawdę przepyszna.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
8 średniej wielkości ziemniaków
8 ogórków kiszonych
2 cebule
0,5 kg pieczarek
majonez (kilka łyżek)
ser żółty
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być one gotowane niezbyt długo - tak aby były półtwarde. Po obgotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki i kroimy na średniej grubości plastry. Następnie układamy z nich pierwszą warstwę na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Pierś z kurczaka kroimy w jak najcieńsze plasterki, skrapiamy olejem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Następnie kurczaka układamy na ziemniakach.
Kolejnym etapem jest posmarowanie warstwy kurczaka majonezem. Powstanie z niego przepyszny sos w naszej zapiekance.
Na warstwie z majonezu układamy cebulę pokrojoną w plastry lub piórka.
Kolejną warstwę zapiekanki tworzymy z ogórków kiszonych pokrojonych w plastry.
Teraz należy obrać pieczarki i pokroić je w plasterki. Tak przygotowane pieczarki układamy na warstwie z ogórków. Pieczarki solimy.
Ostatnią warstwę tworzymy z reszty ziemniaków pokrojonych w plastry.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Mam nadzieję, że ktoś się skusi na moją ulubioną zapiekankę ;)
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Składniki:
1 pierś z kurczaka
8 średniej wielkości ziemniaków
8 ogórków kiszonych
2 cebule
0,5 kg pieczarek
majonez (kilka łyżek)
ser żółty
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być one gotowane niezbyt długo - tak aby były półtwarde. Po obgotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki i kroimy na średniej grubości plastry. Następnie układamy z nich pierwszą warstwę na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Pierś z kurczaka kroimy w jak najcieńsze plasterki, skrapiamy olejem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Następnie kurczaka układamy na ziemniakach.
Kolejnym etapem jest posmarowanie warstwy kurczaka majonezem. Powstanie z niego przepyszny sos w naszej zapiekance.
Na warstwie z majonezu układamy cebulę pokrojoną w plastry lub piórka.
Kolejną warstwę zapiekanki tworzymy z ogórków kiszonych pokrojonych w plastry.
Teraz należy obrać pieczarki i pokroić je w plasterki. Tak przygotowane pieczarki układamy na warstwie z ogórków. Pieczarki solimy.
Ostatnią warstwę tworzymy z reszty ziemniaków pokrojonych w plastry.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Mam nadzieję, że ktoś się skusi na moją ulubioną zapiekankę ;)
Lubię Twoje przepisy :D są proste a smaczne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję - bardzo miło mi to słyszeć ;)
Usuńwypróbuję
OdpowiedzUsuńFajnie :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJejku jak pysznie wygląda ta zapiekanka! Jak Julek będzie większy to na pewno wypróbuję ten przepis! Już zapisuję w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzieciaki bardzo ją lubią - chociaż czasem Emila cebulę wybiera ;)
UsuńJulek ma 2 miesiące, karmie go piersią więc boje się o problemy z brzuszkiem.
UsuńMożna zrobić bez cebuli :) Chociaż pewnie lepiej nie ryzykować i poczekać jeszcze troszkę aż Maluszek podrośnie i będzie lepiej znosił eksperymenty kulinarne mamy ;)
UsuńUwielbiam wszelkie zapiekanki, ten kiszony ogórek mnie zaintrygował, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńOgórek naprawdę świetnie się komponuje w tej zapiekance :)
UsuńTy wiesz, że ja nigdy nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej jeszcze? Jestem jej bardzo ciekawa !
OdpowiedzUsuńA ja najchętniej jadłabym tylko ziemniaczane ;)
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Będę musiała ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńzapiekanka z majonezem... hm... wypróbuję, ale wymieni e pieczarki na paprykę lub pomidora, żeby E mogła jeść, bo nie jestem zwolenniczką grzybów dla dzieci.
OdpowiedzUsuńJa grzybów dzieciom nie daję ale pieczarka to podobno nie grzyby ;) Daj mi znać jak wyjdzie zapiekanka z dodatkiem pomidora lub papryki - brzmi całkiem fajnie zwłaszcza wersja z pomidorem :)
UsuńJaaaaa na pewno spróbuję! !! I to jeszcze w tym tygodniu ;) rozumiem ze kurczaka kładziemy surowego?
OdpowiedzUsuńKiedys zrobilam taka bulke z jajkiem i szyneczka o serkiem, ktora polecalas i d naprawdę genialne! !
Cieszę się, ze bułka smakowała - moje dzieci bardzo ją lubią :) Co do zapiekanki to tak kurczak ma być surowy :)
UsuńPyyyychooota!!! Dzisiaj robię ja po raz drugi;) zmodyfikowalam tylko w ten sposób, ze wcześniej podgotowuje ziemniaki i podsmazam kurvzaka...wtedy ktpcej sie piecze w piekarniku.
UsuńBardzo się cieszę, że smakuje :0 Ja ziemniaki też podgotowuję ;)
UsuńRobię ją już 2 raz bo bardzo smakowala w domu z tym, ze teraz w żaroodpornym naczyniu i zamiast przyprawy do kurczaka dałam kebab-gyros, ciekawa jestem jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że Wam też smakuje :)
UsuńNiestety, ja takich pyszności jeść nie mogę i bardzo ubolewam nad tym:( Zdrowia Życzę:)
OdpowiedzUsuńSzkoda ale na pewno znasz inne ciekawe smaki ;)
Usuń