wtorek, 23 kwietnia 2013

"Majonezy" z Kętrzyna

 Firmę "Majonezy" z Kętrzyna znam jako świetnego producenta Majonezu Kętrzyńskiego. Majonez ten stał się moim ulubionym gdy tylko posmakowałam go studiując w Olsztynie. Również mojej rodzince przypadł on do gustu - z wizyt w Olsztynie zawsze wracali z jego zapasem, ponieważ wtedy był on jeszcze niedostępny w moim mieście rodzinnym :)
http://www.majonezy-ketrzyn.pl/
Nie zdawałam sobie sprawy, ze firma ta poza majonezem produkuje również inne produkty: musztardy, ciasta (babki i piernik kętrzyński), sos tatarski i oleje. Dlatego też bardzo ucieszyła mnie możliwość przetestowania niektórych produktów. Oto co otrzymałam:

 W pierwszej kolejności przetestowałam musztardę. Jest to musztarda sarepska a więc w smaku jest dość ostra. Konsystencję jej mogę określić jako kremową. Świetnie nadaje się do mięs a także do wędlin. U nas sprawdziła się jako dodatek do sałatki oraz do kanapek z wędliną. Wykorzystałam ją również do zrazów :) P. natomiast zajada się nią z parówkami...
 

  Drugim w kolejności testowanym przeze mnie produktem była babka. Na Wielkanoc postanowiłam upiec babkę o smaku cytrynowym. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem - babka okazała się puszysta i bardzo smaczna. Miała przyjemny cytrynowy zapach i smak. Smakowała całej rodzince zgromadzonej na święta :)

 Niedawno na weekend postanowiłam zrobić Piernik Kętrzyński. Postanowiłam jednak zrobić go w wersji wzbogaconej zasugerowanej na opakowaniu. Przełożyłam go kremem budyniowym i domowymi powidłami śliwkowymi. Okazało się to rewelacyjnym pomysłem. Torcik był aromatyczny, wilgotny i bardzo elegancki :) Już mam w planach zrobić go ponownie na moje urodziny ;)

 Na miniony weekend upiekłam ostatni produkt firmy "Majonezy" - babkę piaskową. Postanowiłam ją urozmaicić dodając do części ciasta mak. Okazało się to fajnym posunięciem i wzbogaciło smak babki :) Babka okazała się puszysta i bardzo smaczna - smakowała mi jeszcze bardziej niż babka o smaku cytrynowym ;)

 Podsumowując chciałabym stwierdzić, że produkty firmy "Majonezy" z Kętrzyna mnie nie rozczarowały. Okazały się bardzo smaczne a ciasta nie tylko smaczne ale i proste w wykonaniu. Do proszku z paczki wystarczy dodać wodę, olej, jajka i zmiksować, następnie przelać do foremki, upiec i gotowe ;) Przyznam się szczerze, że nie jestem wielką fanką gotowych ciast z proszku - wolę sama piec z produktów posiadanych w domu. Testowane przeze mnie ciasta są jednak świetnym rozwiązaniem gdy nie mamy zbyt dużo czasu a spodziewamy się gości. To również świetny produkt dla osób, które nie potrafią lub nie lubią piec. Piernik Kętrzyński pozwala natomiast w bardzo prosty i szybki sposób na przyrządzenie efektownego i smacznego torcika :) Szczerze polecam produkty firmy "Majonezy" z Kętrzyna :)


post signature

12 komentarzy:

  1. ale ten przekładany piernik wygląda smakowicie!
    szalejesz w kuchni, widzę, że energia nadal Cię rozpiera i wiosna motywuje do działania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ;) A torcik z piernika naprawdę przepyszny :)

      Usuń
  2. Znamy, znamy ciasta też znamy:) Pyszności

    Torcik piernikowy wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności ;) Smaka mi narobiłaś na te babki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecała godzina i są gotowe - działaj ;)

      Usuń
  4. Oczywiście znam ten piernik- często gości na moim stole gdyż mąż uwielbia to ciacho i zawsze kupuję kilka opakowań tak na czarną godzinę:)
    A jeśli chodzi o majonez to moim zdaniem trochę się zepsuł. Kiedyś był lepszy a teraz jak dla mnie jest za kwaśny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem już fanką piernika kętrzyńskiego ;)

      Usuń
  5. Ta baba wygląda dobrze :)
    Oj by się skubnęło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja tez wole piec sama, jak wyjdzie tak wyjdzie ale przynajmniej wiem co jem, albo tak mi sie wydaje ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Chociaż zdarza mi się czasem iść na łatwiznę i robić ciasto z gotowego proszku ;)

      Usuń