piątek, 11 lipca 2014

Biszkoptowe ciasto z owocami

 Dawno nie dzieliłam się naszymi sprawdzonymi przepisami :) Czas to nadrobić. Dzisiaj zatem przepis na bardzo szybkie, proste, lekkie i puszyste ciasto z owocami, które nam bardzo zasmakowało - przepis przyniesiony z pracy ;)

Biszkoptowe ciasto z owocami

Składniki:
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy miksując na małych obrotach. Następnie do piany dodaję po kolei żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodaję olej. Na sam koniec do masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszane ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu układam owoce np. truskawki, rabarbar, śliwki, jabłka - co kto lubi ;) Owoce można posypać kruszonką.
Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez około 40 minut - czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremki do pieczenia i piekarnika.
Image and video hosting by TinyPic

2 komentarze:

  1. lubię takei lekkie ciasta, a do niego gałka lodów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wpadłam na dodatek lodów - muszę spróbować :)

      Usuń