Za oknami coraz zimniej czas więc wprowadzić zmiany w diecie. Dieta w sezonie jesienno-zimowym powinna przede wszystkim zwiększać odporność i działać rozgrzewająco. Dobrze też gdy poprawia nastrój i nie powoduje zwiększania naszej wagi ;) Ważne jest aby pamiętać o tym, że organizm potrzebuje tyle samo kalorii zimą co latem!
Powinniśmy dbać o to aby zjadać 5 posiłków dziennie. Gdy temperatura na zewnątrz spada ważne jest zjedzenie ciepłego śniadania np. owsianki czy jajecznicy. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy spożywać produkty rozgrzewające lub neutralne a unikać produktów wychładzających takich jak:
- wycieńczonych, bez energii
- cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
- z anemią
- po operacjach
- po naświetlaniu
- po kuracji antybiotykowej
Powinniśmy dbać o to aby zjadać 5 posiłków dziennie. Gdy temperatura na zewnątrz spada ważne jest zjedzenie ciepłego śniadania np. owsianki czy jajecznicy. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy spożywać produkty rozgrzewające lub neutralne a unikać produktów wychładzających takich jak:
- cytrusy,
- jogurty i twarogi,
- surowe owoce i warzywa,
- biała mąka,
- lody.
Jak to zima bez cytrusów, bez jogurtów? Oczywiście nie chodzi o to by je w 100% wyeliminować - ale dobrze byłoby zmniejszyć ich spożycie. Ja na przykład często zamiast tradycyjnych jogurtów owocowych ze sklepu przygotowuję dzieciom jogurt naturalny z dodatkiem podgrzanych owoców i miodu :) Od czasu do czasu przygotowujemy także jabłka gotowane lub pieczone z dodatkiem cynamonu ;) Emilka i Fabianek zajadają się także orzechami, migdałami, suszonymi morelami, śliwkami czy żurawiną. Bardzo fajne jest wprowadzenie w okresie jesieni i zimy takich nowych smakołyków, których nie jemy w pozostałe pory roku - dla dzieci to naprawdę bardzo atrakcyjne ;)
Przy użyciu odpowiedniej diety można zwiększyć odporność organizmu. Oto kilka składników, które mogą nam w tym pomóc:
- witamina C - bogatym jej źródłem są m.in. czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, szpinak, kiszonki (kiszona kapusta i kiszone ogórki)
- cynk - jego źródłem są owoce morza, kiełki pszenicy, sezam, nasiona dyni, gorzka czekolada, wątróbka cielęca
- żelazo - bogate w nie są podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, produkty zbożowe, migdały, rodzynki, żółtko jaj
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - źródłem tych pierwszych są oleje (lniany, rzepakowy) i tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź). Natomiast źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są oleje takie jak słonecznikowy, sojowy i z pestek winogron.
Do diety jesienno-zimowej warto wprowadzić także takie produkty jak:
- miód
- cebula
- czosnek
- pełne ziarna zbóż - przede wszystkim kaszę jaglaną która ma właściwości odkwaszające organizm ale także wykazuje działanie ocieplające organizm, nie zawiera glutenu i jest bogatym źródłem witamin (z grupy B, E), lecytyny, składników mineralnych (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo) oraz antyoksydantów
- suszone owoce i bakalie
- przyprawy o działaniu rozgrzewającym (imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, bazylia, kurkuma, rozmaryn)
Warto również pić napój imbirowy (2 plasterki świeżego imbiru zalać szklanką wrzątku, dodać soku z cytryny i łyżeczkę miodu) oraz sok z warzyw kiszonych (megawitaminę) o właściwościach, którego pisałam już rok temu. Dla przypomnienia - sok ten ma następujące działanie:
- uzupełnienie witamin
- poprawa kondycji
- wzmocnienie odporności
- łagodne oczyszczenie organizmu
- zwiększenie sił witalnych
Przeznaczony jest on dla osób :- wycieńczonych, bez energii
- cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
- z anemią
- po operacjach
- po naświetlaniu
- po kuracji antybiotykowej
Megawitamina
Zetrzeć na tarce:
- 250 g marchwi
- 250 g buraków
- 250 g korzenia pietruszki
- 250 g selera
Drobno pokroić :
- 250 g pora
- 250 g białej kapusty
Zmiażdżyć:
- 4 duże ząbki czosnku
Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą
Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.
Dzieci oczywiście powinny pić ten sok rozcieńczony wodą w stosunku 1:1. Na początek należy dać dziecku jedynie kilka łyżeczek rozcieńczonego soku i obserwować czy organizm reaguje właściwe (dziecko nie skarży się na wzdęcia, ból brzuszka). Następnie można stopniowo zwiększać ilość soku wypijanego przez dziecko do kilku łyków dziennie i aż do około 0,5 szklanki na cały dzień.
żeby tak E chciała pić taki napój...
OdpowiedzUsuńcebuli i czosnku dużo uzywam :)
U nas Mila tylko go toleruje ale w wersji rozcieńczonej ;) Nauczyła się pić ten napój w przedszkolu - nazywany jest tam magicznym sokiem i piją go z zamkniętymi oczami ;)
Usuńmusze zrobic ten magiczny sok :) bede Go piła podobnie - zapewne:)
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis:)
Smakuje średnio ;) Ale naprawdę jest mega zdrowy więc na pewno warto go pić :) Najlepiej zrobić go sobie z mniejszej ilości przepisu aby się przekonać czy zasmakuje ;)
Usuńmiód cebula czosnek u nas ostatnio królują. A ja i tak mam ciągły kaszelek. Chyba muszę coś więcej wykombinować
OdpowiedzUsuńJa niestety czosnku nie mogę - boli mnie od niego żołądek :| Ale syropem z cebuli z dodatkiem miodu i cytryny się leczę :) Udanej walki z kaszlem - mam nadzieje, że w końcu się podda ;)
Usuńlody są dobre na każdą porę roku :P
OdpowiedzUsuń;) Podobno zimą są zdrowsze dla gardła niż latem ;)
UsuńTeż to słyszałam:)
UsuńBardzo przydatne informacje. Super, że możemy w to zaangażować warzywa z naszego ogrodu . Ciekaw jestem jak smakuje ten "sok" o którym wspominasz na końcu.
OdpowiedzUsuń