środa, 5 czerwca 2013

Bakalie i nie tylko

 Niedawno otrzymałam od firmy VOG AG sporą paczkę z produktami do testowania. Oto co się w tej pace znajdowało:

Bakalie Kresto
- suszone śliwki
- morele suszone
- rodzynki
- słonecznik
- żurawina
- wiórki kokosowe
- sezam
- migdały płatki
- migdały słupki

Dodatki do ciast BackMit
- migdały tarte
- mak mielony
- orzechy włoskie tarte
- orzechy laskowe tarte

Owoce kandyzowane GoldPack
- mieszanka skórek
- aranzini
- wiśnie kandyzowane

Olej Rapso
- 100% czysty olej rzepakowy


 Wkrótce pojawią się recenzje oraz przepisy z produktami, które otrzymaliśmy :) Postaram się aby było smacznie ;) Na początek tort orzechowy, który piekłam na Dzień Mamy i użyte do niego tarte orzechy laskowe.

 Tarte orzechy laskowe skracają znacznie czas przygotowania ciasta i kremu. Nie trzeba ich bowiem wstępnie przygotowywać poprzez łupanie orzechów i ich rozdrabnianie. Otwieramy paczkę i mamy już gotowy surowiec do wypieków :) Starte orzechy laskowe charakteryzują się jednolitym rozdrobnieniem. W orzechach tych nie zauważyłam żadnych fragmentów skorupki orzecha czy też nierozdrobnionych fragmentów.

A teraz przepis na pyszny torcik orzechowy. Naprawdę go polecam :)

Torcik orzechowy

SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
250 g cukru
120 g tartych orzechów laskowych BackMit
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 szklanka mleka
200 g tartych orzechów laskowych BackMit
200 g masła
100 g cukru pudru

WYKONANIE
Ciasto:
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 180°C. Pieczemy około 40 minut.

Krem:
Mleko podgrzewamy a następnie dodajemy do niego tarte orzechy laskowe - gotujemy razem 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem. 
Do utartego masła dodajemy zimną masę orzechową i mieszamy.

Ciasto po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie lub trzy części. Następnie przekładamy każdy z blatów ciasta kremem orzechowym. Wierzch i boki torcika również smarujemy kremem. Na koniec wierzch  tortu posypujmy startymi orzechami laskowymi.
Jeżeli krem wydaje nam się zbyt rzadki można schłodzić go w lodowce przed przekładaniem ciasta.



post signature

7 komentarzy: