czwartek, 5 lutego 2015

Burak

 Jakiś czas temu musiałam przygotować Emilce i Fabiemu do przedszkola informacje o buraku. Im dłużej przeglądałam kolejne strony internetowe tym większe było moje zaskoczenie ile właściwości prozdrowotnych ma zwykły burak ćwikłowy. Postanowiłam, że będzie on gościł dużo częściej na naszym stole i to nie tylko jako dodatek do ziemniaków czy w zupie buraczkowej ;)
Zdjęcie stąd
 Burak ćwikłowy jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Zawiera on m.in. takie składniki jak:
- antocyjany,
- betanina,
- flawonoidy,
- kwas foliowy,
- tryptofan,
- azotany,
- błonnik,
- witaminy C, B1, A,
- składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, bor, kobalt, rubid, cez, cynk, fluor, molibden).

 Zawartość wymienionych przeze mnie składników odżywczych wpływa na to iż burak ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Oto one:
- zwiększa odporność organizmu (zwłaszcza na choroby wirusowe),
- działa bakteriobójczo i przeciwnowotworowo,
- odkwasza organizm,
- działa wykrztuśnie,
- wspomaga układ krwionośny,
- reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych,
- obniża poziom cholesterolu,
- przyspiesza przemianę materii,
- zmniejsza ryzyko osteoporozy,
- łagodzi dolegliwości przekwitania (uderzenia gorąca, migreny),
- pobudza apetyt,
- zwiększa przepływ krwi w mózgu,
- oczyszcza organizm,
- spowalnia procesy starzenia,
- stymuluje dobry nastrój (walczy z bezsennością, brakiem poczucia radości i roztargnieniem),
- łagodzi skutki nadużycia alkoholu,
- wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny,
- obniża wchłanianie tlenu podczas wysiłku fizycznego (wolniej się męczymy).
Zdjęcie stąd
 Poza samą bulwą buraka wykorzystać można również jego liście. Można je jeść na tej samej zasadzie co liście sałaty czyli na kanapkę czy też jako dodatek do sałatki. Liście buraka można jednak wykorzystać także w stanach zapalnych sutków w trakcie laktacji - wystarczy lekko zbić je tłuczkiem do mięsa i obłożyć nimi obolałe piersi na około godzinę (można owinąć się lekko bandażem).

 Bardzo zdrowy jest również sok z buraków, który można wzbogacić dodatkiem soku z jabłek, marchwi i cytryny. Przyrządzić można również kiszony sok z buraków (kwas buraczany) czy też syrop na kaszel z buraka.
Zdjęcie stąd
 Burak ćwikłowy powinien być dobrej jakości tzn. powinien mieć cienką skórkę, jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Najlepiej o średnicy poniżej 8 cm. Oczywiście najzdrowszy jest burak surowy ale również pieczony w skórce i obrany dopiero przed jedzeniem. W trakcie gotowania traci on dużo składników odżywczych więc taka obróbka wskazana jest jedynie w przypadku sporządzania zup.

 Na koniec jeszcze kilka informacji o bardzo popularnej wiosną niedojrzałej postaci buraka - botwinie. Jest ona mniej kaloryczna od buraków. Zawiera mnóstwo potasu, mniej fosforu, sodu i żelaza. Botwina zawiera witaminę A, B1, B2, PP, E oraz C. Posiada dużo kwasu szczawiowego, który w organizmie łączy się z wapniem w szczawiany wapnia powodujące bóle stawów.

 Mam nadzieję, że ilość fanów buraka ćwikłowego wzrośnie po tej dawce informacji :) A może macie jakieś swoje ulubione przepisy z burakiem w roli głównej?
Image and video hosting by TinyPic

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak - a dlaczego? ;)

      Usuń
    2. Olśniło mnie, bo mamy dzieci w tym samym przedszkolu :) Dopiero skojarzyłam fakty :)

      Usuń
    3. Lepiej późno niż wcale ;)

      Usuń
  2. moja teściowa byłby zachwycona tym postem:) podrzuca mi syropy z buraka a ja taka niewdzięczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń