Moje dzieci bardzo lubią jajka pod każdą postacią - jajecznica z dodatkami i bez, jajka sadzone, gotowane, chleb smażony w jajku czy też jajko zapiekane w bułce (przepis tutaj). Postanowiłam ostatnio wypróbować coś nowego. I tak zawitała na naszym stole frittata. Podbiła ona brzuszki nie tylko Fabiego i Emilki ale także mojego P. - gdy spróbował co przyrzadziłam dzieciom na śniadanie od razu zażyczył sobie również dla siebie takie danie ;)
Składniki:
3 jajka
2-3 pieczarki
1/4 papryki
szczypiorek
sól, pieprz
kawałek sera żółtego
mała patelnia
Wykonanie:
Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki i smażymy na maśle aż zmiękną.
Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy tak aby utworzyły jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanymi jajkami zalewamy warzywa na patelni. NIE mieszamy! Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem.
Patelnię zostawiamy na małym ogniu i czekamy tak długo aż jajka się zetną. Ustawiamy jak najmniejszy płomień aby danie się nie przypaliło. Patelnię możemy przykryć pokrywką. Pamiętajmy aby nie mieszać zawartości patelni ;)
Danie to można przygotować z różnymi dodatkami warzywnymi i mięsnymi. My robiliśmy już wersję z pieczarkami i szynką oraz z marchewką, fasolką szparagową i brokułami :) I oczywiście tą z pieczarkami i papryką ;)
Frittata
Składniki:
3 jajka
2-3 pieczarki
1/4 papryki
szczypiorek
sól, pieprz
kawałek sera żółtego
mała patelnia
Wykonanie:
Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki i smażymy na maśle aż zmiękną.
Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy tak aby utworzyły jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanymi jajkami zalewamy warzywa na patelni. NIE mieszamy! Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem.
Patelnię zostawiamy na małym ogniu i czekamy tak długo aż jajka się zetną. Ustawiamy jak najmniejszy płomień aby danie się nie przypaliło. Patelnię możemy przykryć pokrywką. Pamiętajmy aby nie mieszać zawartości patelni ;)
Danie to można przygotować z różnymi dodatkami warzywnymi i mięsnymi. My robiliśmy już wersję z pieczarkami i szynką oraz z marchewką, fasolką szparagową i brokułami :) I oczywiście tą z pieczarkami i papryką ;)
Już drugi raz dziś to widzę, nie robiłam jeszcze;)
OdpowiedzUsuńA więc zrób sobie jutro na śniadanie - na pewno będzie Ci smakować :)
Usuńpyszna:)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się skuszę:)
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz jajka to zachęcam ;)
Usuńnigdy nie robiłam fritaty.
OdpowiedzUsuńmam duzo wiejskich jajek, więc chyba spróbuję :)
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :)
UsuńMuszę wypróbować ten przepis tylko bez pieczarek. Może na niedzielne śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńFajne jest właśnie to, że można wrzucić co się ma :) mi bardzo smakowała wersja z brokułem, fasolką szparagową i marchewką ;)
UsuńZnów kusisz jakimś pysznym przepisem :D
OdpowiedzUsuńLubię tak kusić ;)
Usuńpyszne toto na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńOj pyszne bardzo ;)
Usuń